FlamencoFredag

Flamenco Fredag

baile flamenco
Foto: Dragan Popovic

En fredag i månaden förvandlas Pygméteatern i Stockholm till en flamencoklubb. Formatet är tablao, en typ av flamencoscen vanlig såväl i Spanien som i resten av världen där flamenco slagit igenom. I tablaon möts sången, gitarren och dansen på lika villkor i improvisationen. Musikernas möte med publiken är i fokus. FlamencoFredag är Stockholms egen tablao!

En kväll på FlamencoFredag...

Kl 18:00 öppnas dörrarna till foajén och du kan dricka ett glas vin med lättare tilltugg. Därefter får du njuta av ett flamencoset med kvällens inbjudna gästartister tillsammans med Husbandet. De inbjudna artisterna kommer från när och fjärran medan Husbandet består av Stockholmsbaserade och Nordiska flamencoartister.

Efter en kort paus bjuder vi på ytterligare ett set där kvällens inbjudna gästartister har fria händer. Då kan det handla om en renodlad gitarr- och sångkonsert, nyskrivna kompositioner eller nyskapande dansstycken! Kvällen avslutas med en fin de fiesta där vi bjuder upp alla medverkande artister.

Artister som medverkar på FlamencoFredag är också med i vårt turnerande flamencoband som erbjuder Matinéer för skolor och kvällsföreställningar under namnet Flamenco All-Stars.

Vårt Manifest
Vi tror att människan idag , kanske mer än någonsin, behöver fysiska mötesplatser där det mänskliga står i centrum genom musik och dans. Därför vill vi…
  • Tillgängliggöra musik, dans och andra konstnärliga uttryck i ett helhetskoncept med flamencon som gemensam nämnare.
  • Erbjuda en plats där de olika konstnärliga uttrycken kan växa.
  • Erbjuda Stockholmspubliken något så unikt som en kontinuerlig flamencoscen.
  • Finnas som samarbetspart i Sverige och Norden för andra flamencoinriktade organisationer och artister samt underlätta nätverkande för dessa.
  • Erbjuda flamencokonstnärer en scen att utforska flamencons traditionella improvisationsmöjligheter.
  • Presentera flamenco för skolbarn och ungdomar.
  • Arbeta för att skapa en bas för framtida flamencoartister som plattform och som kunskapsförmedlare.